Memories ~ ~ lalala .

mase ak darjah 2 ak da dgr new boys ! mase tuh 1998 , semua kene layan , klu xlayan kene pulau dgn kwn2 . ahahaha rambut mesti kene pakai gel , sape x buat rambut belah jubo , xleh join geng . ahahaha asal lah time tuh bongok sgt ? smpai darjah 6 . klu kau nak tawuk dlam IC siap rambut belah lagi . ahahha tp tuh semua kenangan . 1 mase yg xmungkin kita boleh lalui lagi . ak bukan nak intro pasal neh la giler . ok , ehem2 . korang igt x mase kite mula2 masuk skolah menengah , ape perngaruh pertama yg korang dpt dari senior2 korang ? haa , mostly , klu laki mesti name kurt cobain . hahaha manusia neh lah yg paling popular time tuh . mule2 kenal name , kenal sape dy neh ? , kenal ape dy wat ? , knape dy popular ? , knp org minat sgt dy ? . ouh , rupenye dy main muzik , tangan kidal , main muzik GRUNGE , sluar season , koyak2 , kasut buruk , dy rockstar , dy kuat mendadah dan dy mati sbb bunuh diri . disebabkan bende neh la ramai bdak2 minat giler kat dy dan cube copycat dy . haa . tp byk lagi pengaruh lain mase kat skolah kan contoh nye SKINHEAD , PUNK , MODS , ROCK KANGKANG dan ade jgk yg nak jadi HIPHOP konon nye . tapi seme neh jadi masalah cikgu2 , org tua kite , ngee . xpaham jgk kadang2 . walaupon kadang2 klu kite pikir balik mmg klakar bnde yg kite prnah buat ( sluar koyak , baju kecik , rambot pacak , yg botak tuh botak lah , kasut Dr Martin tetap dihati , hahaha . tuh xkire lagi mcm mane nak survive tiap kali nak kluar . hahaha g kuantan bwk duit 2 ringgit , itu pon sbb nak byar tmbang bas pergi , overnite , tdow tepi2 bangunan , mknan kite curi , pukul org , kdg2 kite plak yg kene pukul & paw , hahaha sakit mase tuh . nak balik plak kene la paw duit org bangla , klu xbagi kene kau ! ahahaha mmg hardcore , tp skurang2nye bnde neh da bg kite knangan terbaik dimana kite jmpe kwn2 yg kite lgsg xkenal ( unite ) , kenal susah payah same2 , baru lah jmpe kwn yg betul2 iklas berkawan dgn kite . and that's what we call Chaos mate !

Tuesday, March 29, 2011

the strokes - under cover of darkness


Slip back out of whack,
At your best.
It's a nightmare,
So I'm joining the army.

Know how folks back out,
I'll still call.
Will you wait for me now?

We've got the right to live, fight to use it,
Got everything and you can just choose it,
I won't just be a puppet on a string.

Don't go that way.
I'll wait for you.

And I'm tired of all your friends Listening at your door
And I want,
What's better for you.
So long, my friend
And adversary.
Oh, but I'll wait for you.

Get dressed, jump out of bed
You do it best.
Are you OK?
I've been out around this town Everybody's singing the same song for ten years.

I'll wait for you.
Will you wait for me too?

And they sacrifice their lives, And they're lying about those odds.
Oh they've said it a billion times,
And they'll say it again.
So long, my adversary
And friend.

Don't go that way.
I'll wait for you.

I'm tired of all your friends, Knocking down your door.
Get up in the morning and give it your all.

So long, my friend
And adversary.

Oh I'll wait for you.

Wednesday, December 15, 2010

1 : mando diao .

mando diao . is one of my biggest influence ! band neh da byk ubah care ak berpikir tentang muzik . sbg contoh klu genre band ko pop , xsemestinye kau kene fokus tentang pop saje . band neh berasaskan genre indie pop / rock . tp ape yg kite dpt dgr dari band neh bukan saje hasil dari genre teras mereka , tp campuran yg mgkin kau semua xdapat imagin . tgh rock2 tibe pastu mcm msuk ballad lah pulak , pastu ade plak yg mcm jazz , pastuh dgr lagu lain plak mcm punk . mane 1 neh ? ?  tp mreka masih gunekan teras genre mereka dlm setiap lagu yg dihasilkan . ak ase elok ak kongsi dgn korang kenape dy neh best sgt . heheheh ok ak kenalkan dulu sape itu MANDO DIAO .



MANDO DIAO
band yg berasal dari Borlange , Sweeden .
ditubuhkan pade tahun 1995. ( da lame kot )
genre sebenar : alternative rock , garage rock revival , blues rock , indie rock dan country . 
sejarah penubuhan : 
kembali ke tahun 1995 , dimana Björn Dixgård dan salah seorang bekas ahli MANDO DIAO pada mana ketika itu mereka bermain utk sebuah band yg dipanggil BUTLER . dgn band mate yg selalu berubah , mereka mengambil keputusan utk buat 1 band projek yg serius . Björn Dixgård dan Gustaf Noren telah mengunci diri di sebuah rumah musim panas dan menghabiskan 14 bulan utk menulis lagu. Mereka mendakwa The Beatles sebagai sumber inspirasi mereka . seperti yg telah diduga , Gustaf Noren telah bersetuju utk mnyertai MANDO DIAO . dan name MANDO DIAO itu di ambil kerana Björn Dixgård telah mendapat mimpi tentang name utk band baru nya itu.
Album :
1 . Bring Em' In ( 2002 )
2 . Hurricane Bar ( 2004 )
3 . Ode To Ochrasy ( 2006 )
4 . Never Seen The Light Of The Day ( 2007 )
5 . Give Me Fire ( 2009 )
antara lagu2 dyorg yg terbaik :
1 . you can't steal my love
2 . long before rock and roll
3 . give me fire 
4 . crystal 
5 . sheepdog
6 . gloria
7 . down in the past 
8 . maybe just sad
9 . white wall
10 . come on come on


 ni lah antara lagu yg terbaik yg pernah mereka hasilkan , dan xdinafikan mereka adalah antara pjuang muzik bergenre garage / indie terbaik yg ade didunia skrg . 

so skrg ak nak kenal kan sorg demi sorg mamat yg ade dlm band neh .

Gustaf Norén 
(vokalis , gitaris , komposer )

Björn Dixgård
(vokalis , gitaris , komposer )

Samuel Giers
(drummer , percussion )

CJ Fogelklou
( bassist )


Mats Björke
( keyboard , percussion )


skrg korang tgk plak gaye dyorg kat atas pentas , belakang pentas , bawah pentas dan tepi pentas ! hak3 . dush !




























dan 'kipas susah mati' mereka . ( dia hard fans lah ) 






haahaha . TERBAIK GILER ! 


Ok next chapter . ak nak korang dgr 2 video lagu neh . lagu yg same , tp jenisan genre yg berlainan . mmg verstail r band neh . lagu terbaik dari mereka . ini lirik nye ! 


Y.O.U C.A.N.'T S.T.E.A.L M.Y L.O.V.E


I was walking down the street with my chains tied up to my feet
I leaned instead of jiggie with the sidewalk
Now this street tells the same old boring tale that has failed in so many ways of life
To trust its stories you’ve got to be dull as them

And all the love I’ve got in here
You’ve just killed you peasants didn’t even care
The love I had in store you raped for more
And all the dreams I had in here you’ve just stolen
You peasants didn’t even care
But the dreams I had for her you cannot touch, my golden hand
‘Cause it’s guarded by your promises

I met her in a crowded room where the bookshelves help you and knowledge takes your hand
I watched her beauty from an armchair
I said “Hey girl have you seen that film with those kids in New York in the eighties
Oh, you have – Well, can I watch it with you anyway”

And all the love I’ve got in here… 

You’ve just killed you peasants didn’t even care
The love I had in store you raped for more
And all the dreams I had in here you’ve just stolen
You peasants didn’t even care
But the dreams I had for her you cannot touch, my golden hand
‘Cause it’s guarded by your promises


Congratulation Mr. Major you savior, betrayer, you stinking master of trusts
How does it feel to ride all those horses
You cannot touch our hearts when we’re in bloom
I assume that we’ll win over the heads again
We conceal non, you’ll feel none, that’s what I promise
And all the love we’ve got in store, you can’t kill You peasants! We won it all

And the love I have for her you cannot touch, my golden hand,
‘Cause it’s guarded by your filthy promises
And all the love I’ve got in here…

Honey I love you, like the summer falls
And the winter crawls you’re above and beyond me… 


1st version
video


2nd version
video

Monday, December 13, 2010

A SAMAD SAID ke ANDY WARHOL

Seni . ade mcm2 mksd disebalik seni . seni muzik , lukis , mewarna , mencipta , menjahit , byk lah . sampai bercakap pon boleh dilebel sbgai seni . ak nak cite pasal artis berseni yg mahsyur di seluruh dunia . ramai org xtawuk ape A SAMAD SAID buat smpai dy femes sgt . ape yg buatkan ANDY WARHOL bjaya menarik minat ramai org utk tgk seni dy . Ok , ak kenalkan dulu sorg2 . 

A SAMAD SAID 



Abdul Samad bin Muhammad Said 
Dilahirkan pada 9 April 1935 di Kampung Belimbing Dalam, Durian Tunggal , Melaka
Umur 85 tahun
Bakat : Penulis , pensyair , pesajak dan pelukis .(sasterawan negara 1986)
Sejarah : Dato' A Samad Said bersama-sama pejuang bahasa lain telah melancarkan Gerakan Mansuh PPSMI (GMP) yang menentang pembelajaran dan pengajaran Matematik Dan Sains di dalam bahasa Inggeris . PUNK KAN ?
Antara karya : Salina , Langit Petang , Sungai Mengalir lesu . dgr tajuk pon da jahat ! antara karya terbaik .
Best Quotes :  JANGAN BUNUH BAHASA IBUNDA .

Antara seni lukis Beliau


2

3

4



ANDY WARHOL 


Andrew Warhola
 6 Ogos 1928 –  22 Februari 1987 (dah mati pon )
Pittsburgh, Pennsylvania, U.S
Bakat : Pelukis , Pengarah Filem , Printmaker
Sejarah yang adalah seorang tokoh terkemuka dalam gerakan seni rupa yang dikenali sebagai seni pop.
Best Quotes : ART IS ANYTHING YOU CAN GET AWAY WITH

Antara Seni lukis Beliau
1

2


3

4


Ok , tuh la serbe sdikit pasal suspek yg ak nak cite neh .  Same jep critanye . 2 2 neh org seni .A Samad Said mempunyai kebolehan dalam menulis , bersyair , bersajak dan bercakap . memang xdinafikan lagi yg dy lah penulis terbaik yg pernah lahir kat negare kite . tp kite xpndang pon dy sbb dy org MALAYSIA . knape dgn Malaysia ? rendah ke martabat penulis2 Malaysia ? ye . mmg kau nak market , tp berbaloi ke ? yer , mmg kau xnak pakai baju A Samad Said , tp Andy Warhol ade jep kau pakai . knape ? yer , ak tawuk Andy Warhol mmg terbaik dalam hasilkan lukisan , material2 POP ART . tp A Samad Said terer ape dlm hasilkan seni tulis yg mmg xdpt kite nilai mutunye . Malaysia Tanahair ku, Malaysia di mane tumpahnya darahku !

WhEn iTs aLL BeGinS

music . . 

semua suke muzik , tp xsemua suka bnde same kan ? ak minat rock , mungkin ko minat garage . yang mamat sorg neh mungkin minat funky . tp tuh semua muzik kan . Malaysia pon da byk band2 yg meletop skrg . sampai Butterfingers pon skrg da jadik legends . bangge kan ? mknenye usaha keras dyorg berbaloi lah . tahniah2 ! 

butterfingers !

aku mula mendengar muzik2 pelik neh dari ak darjah 6 . waktu tuh ak ak tgk abg sedare ak dy layan THE PILGRIMS dgn CABURETOR DUNK . punk rock . itu lagu punk yg pertama . A.C.A.B plak kene mmg xkasi can ! mmg oi! habis . pastu lame kelamaan da pandai layn overseas , nirvana yg mmg tgh meletop ( era grunge , dy da mati da time tuh ) g skola dgn kasut buruk , sluar koyak , dyorg xtawuk pape . ade yg pandang serong lagi . ahahaha pastu dgr punk plak , SEX PISTOL . ya ! punk yg bgitu rebel dan totally chaos ! ramai yg cube utk copycat mreka . inc , me ! ahahaha JOY DIVISION , mmg influence besar majoriti band2 yg wujud skrg . kemudian , dgr plak music2 pelik dari tahun 90's . 'new wave' . kenal kan , NEW ORDER , SUEDE and so on . xleh bla weyh . susah nak telan . ade yg suke boleh la layan . ahahahaha 
kembali semula ke lagu2 rancak ! THE STROKES , THE VINES , THE HIVES dan MANDO DIAO . mmg mereka byk mngubah care ak berpikir tentang muzik neh . cube jadi sepeti mereka ! ahahaha . insyaALLAH , klu ade rezeki ade r . amin . 

the strokes 

mando diao

the hives

the vines 


ini gaye mreka . pasti anda sudah cukup hadam tentang live act mereka dan muzik mereka yg begitu b00m ! ahahaha nnt ak cite pasal THE MIDNIGHT MEETING plak . hahaha . assalamualaikum . :D